35,5691$% 0.39
36,6584€% 0.12
43,4371£% 0.05
3.094,37%0,04
2.705,90%-0,34
9.940,49%0,75
3639319฿%3.52893
Çankırı Karatekin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezai Özçelik, Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın Türkiye’ye yaptığı ziyareti, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yapılan ortak basın açıklamasını ve Türk-Ukrayna heyetlerinin görüşmelerini, Kırım Haber Ajansı’na değerlendirdi.
Prof. Dr. Özçelik’in değerlendirmesi şöyle:
“Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskıy’ın son ziyareti Ukrayna ile Rusya arasında son dönemde yaşanan yüksek tansiyonlu ortamda gerçekleşti. Bu ziyaret ilk kez Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Minsk Antlaşması’ndan söz etmesi açısından önemliydi.
Daha önceki ziyaretlerde Kırım’ın işgalini tanımayacağını belirten Türkiye’nin ilk kez Donbas çatışması konusunda yorum yapması zirvenin en önemli konusuydu. Bu ziyaretten bir gün önce Putin’in Erdoğan ile telefonda görüşmesi ve Kremlin’den yapılan açıklamada 2015 Minsk Antlaşması’nın soruna barışçıl çözümün tek alternatif yolu olduğunu belirtmesi Türkiye’ye bu konuda gönderilen bir mesaj niteliği taşımaktaydı.”
“Basın toplantısında hem Erdoğan’ın hem Zelenskıy’in Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’na atıfta bulunmasına karşın Rusya’nın dün Ukrayna konusunda yapılan AGİT toplantısına katılmamasını dikkate almak gerekiyor. Ayrıca Boğazlar’dan iki Amerikan savaş gemisinin geçmesi bir diğer önemli gelişme. Tam bu noktada Rusya’nın COVID-19 nedenini ileri sürerek Türkiye’den uçuşları askıya alması Türkiye’nin iki savaş gemisine izin vermesine bir tepki olarak okunabilir. Sayın Erdoğan’ın basın toplantısında Türkiye-Ukrayna ilişkilerinin üçüncü bir ülkeye karşı yapılmış bir hareket olmadığını belirtmesi Türk dışişlerinin çok ince bir çizgide hem Rusya hem Ukrayna ilişkilerini götürmeye çalıştığını göstermekte.
Son döneme kadar Türkiye’nin Kırım’ın işgalini tanımayacağını belirtmesi ve Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne ve Kiev’in egemenlik haklarına saygıyı sadece söylem düzleminde kaldığını görüyoruz. İlk kez Türkiye Rusya, Ukrayna ve NATO arasında arabuluculuk rolüne soyunarak sahada ve masada ağırlığını koymak isteğini belirtmiş oldu. Ayrıca Kırım Platformu’nda Türkiye’nin aktif yer alması ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 23 Agustos’taki toplantıya katılacak olması yanında uzun süredir söylem düzleminde olan 500 konut ve cami projelerinin de hayata geçirilmesi Türkiye’nin Dağlık Karabağı çatışmasında Azerbaycan’ın yanında yer alması gibi Ukrayna-Rusya arasındaki gerginlikte aktif olarak rol alacağını göstermekte.”
Kaynak: QHA
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.