35,9976$% 0.22
37,2320€% -0.56
44,6905£% -0.07
3.307,64%0,36
2.860,40%0,15
9.951,65%1,11
3449416฿%-0.53647
Osmanlı İmparatorluğunun 18. yüzyıldaki en önemli devlet adamlarından biri olan Koca Yusuf Paşa 1730 yılında Gürcistan’da doğmuştur. Küçük yaşta köle olarak İstanbul’a getirilen Koca Yusuf Paşa, efendisi Hasan Kaptan’ın yanında bir süre denizcilik yapmıştır. Efendisi tarafından azat edildikten sonra ise deniz ticareti yapmaya devam etmiştir. Bu dönemde Cezayirli Hasan Paşa’nın yanında çalışmaya başlayan Yusuf Paşa, Cezayirli Hasan Paşa Kaptan-ı Derya olduktan sonra Hazinedarlık görevine getirilmiştir. 1785 yılında ise Vezirlik makamına getirilmiş ve Mora Valisi olarak atanmıştır. Valilik görevine başladıktan 1 yıl sonra yani 25 Ocak 1786 tarihinde ise Padişah 1. Abdülhamid tarafından Sadrazamlık makamına getirilmiştir. 7 Mayıs 1789 tarihine kadar bu görevi sürdüren Koca Yusuf Paşa, bu görevi esnasında başlayan 1787-1792 Osmanlı-Rus savaşında Serdar-ı Ekrem olarak Osmanlı ordusunu komuta etmiştir. Koca Yusuf Paşa’nın bu savaş sırasındaki en önemli başarısı ise Avusturya Arşidükü 2. Joseph’e karşı kazandığı Şebeş Muharebesidir.
Şebeş Muharebesi 21 Eylül 1788 tarihinde başlamış ve tam 1 gün sürmüştür. Bu savaş esnasında Avusturya ordusu Osmanlılardan önce bölgeye gelmiş ve mevzi almıştır. Osmanlıları gözetlemekle görevlendirilen bir bölük asker ise yakınlarından geçen bir kervandan içki satın almışlar ve saatlerce karargâhtan uzak kalmışlardır. Askerler uzun süre karargâha dönmeyince onları kontrol etmeleri için bir piyade alayı görevlendirilmiştir. Piyadeler askerlerin eğlence yaptıklarını görünce ortama katılmak istemişler ama askerler buna izin vermemişlerdir. Bunun üzerine ordu içerisinde kavga başlamış ve askerler birbirlerine ateş etmeye başlamışlardır. Askerlerden biri piyadeleri korkutmak amacıyla ‘Türkler geliyor’ deyince de piyadeler kendi karargâhlarına doğru koşmaya başlamışlardır. Gece karanlığında piyadeleri Türkler zanneden Avusturya ordusu ise kendi askerlerine ateş etmeye başlamışlardır. Bu sayede Avusturya ordusu kendi kendini bitirmiş ve sabaha doğru ordu dağılmıştır. Birkaç gün sonra bölgeye gelen Osmanlı ordusu ise bu garip durum karşısında tek bir mermi sıkmadan savaşı kazanmıştır. Bu savaş Osmanlı tarihinin en garip savaşı olarak tarihe geçmiştir. Savaştan sonra ise Koca Yusuf Paşa 19 Aralık 1789 tarihinde Kaptan-ı Derya olmuştur. 1790 yılında ise Köstengil, Konya ve Bosna Valiliği yapmıştır. Koca Yusuf Paşa bu vazifelere başlamadan önce Padişah 1. Abdülhamid, Rusların Kırım’da Müslüman halka yaptıkları eziyeti öğrenmiş ve üzüntüden felç geçirerek hayatını kaybetmiştir. Padişahın ölümünün ardından yerine 3. Selim Padişah olmuş ve Koca Yusuf Paşa’yı tekrardan Sadrazamlığa getirmiştir. 15 Şubat 1791 tarihinde yeniden bu göreve başlayan Koca Yusuf Paşa, 4 Mayıs 1792 tarihinde yeniden görevden alınmıştır. 1 yıl sonra Cidde Valisi ve Medine Muhafızı olarak atanan Koca Yusuf Paşa, 1800 yılının Haziran ayında Cidde’de hayatını kaybetmiştir.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.