35,5019$% 0.21
36,2930€% -0.11
43,2101£% -0.12
3.039,42%-0,82
2.660,50%-1,11
9.733,17%-1,79
3243359฿%-3.61778
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Zonguldak’ta Fatih sondaj gemisinde incelemelerde bulundu ve yeni doğalgaz rezerv miktarının 405 milyar metreküp olduğunu açıkladı. Erdoğan, “Yeni yapılan sondajda 4 bin 445 metreye ulaştık. Keşfettiğimiz rezerve 85 milyar metreküp daha ilave edildi. TUNA-1’de toplam miktar 405 milyar metreküpü buldu. Hedefimiz 2023 yılında bu gazı milletimizin kullanımına sunmaktır” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Zonguldak’ta Fatih sondaj gemisinde incelemelerde bulundu ve yeni doğalgaz rezerv miktarının 405 milyar metreküp olduğunu açıkladı. Erdoğan, “Yeni yapılan sondajda 4 bin 445 metreye ulaştık. Keşfettiğimiz rezerve 85 milyar metreküp daha ilave edildi. TUNA-1’de toplam miktar 405 milyar metreküpü buldu. Hedefimiz 2023 yılında bu gazı milletimizin kullanımına sunmaktır” dedi.
Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:
85 milyar metreküp daha bulundu: Sakarya Sahası’nın Tuna-1 bölgesindeki toplam doğal gaz rezervi miktarı 405 milyar metreküpü buldu. 85 milyar metreküp daha bulundu. Sakarya sahasında toplam doğalgaz rezerv 405 milyar metreküpü buldu. Hedefimiz 2023 yılında bu gazı milletimizin kullanımına sunmaktır. Uzaktan kumandalı ileri teknoloji ürünü denizaltı robotumuzu da yerli ve milli imkanlarla petrol sektörümüze kazandırdık. Karadeniz’de keşfettiğimiz rezerv, ülkemizin bugüne kadarki en büyük hidrokarbon kaynağıdır. Devamının da geleceğine inandığım bu keşiflerle inşallah ülkemizin doğalgazda dışarıya bağlılığı önemli ölçüde azalacaktır.
Milletimize daha hesaplı bir şekilde sunabileceğiz: Gazın kalitesinin yüksekliği işletme maliyetlerinin de minimum seviyede olacağına işaret ediyor. Kalkınma ve büyüme çabamızın en büyük kalemini oluşturan petrol ve doğalgaz da dışarıya ödediğimiz rakamı azaldıkça bu hizmetleri milletimize daha hesaplı şekilde sunabileceğiz. Önemli kabul ettiğin bir diğer husus da Türkiye’nin yürüttüğü tarihi İstiklal ve İstikbal mücadelesi sürecinde milletimize büyük bir moral vermiş olup yıllarca gıptayla baktığımız hidrokarbon zenginliklerine artık ülkemizin de sahip olabileceğini görmemiz. İnşallah diğer alanlardaki mücadelelerimizin başarıya ulaşacağını da işaretidir. Son bir asırda yaşanan çatışmaların çoğu hidrokarbon kaynaklarına sahip olabilmek için çıkmış veya çıkartılmıştır. Türkiye bu çatışmaların tamamen dışında kalarak kendi emeği ve gayretiyle bugün bulunduğu yere gelmiştir. Akdeniz’deki hidrokarbon kaynaklarını paylaşım mücadelesinden Türkiye’yi dışlama çabalarına rıza göstermeyerek yeni bir dönemin kapısını açtık.
Eyvallah etmeyeceğiz: Ülkemizin ve Kıbrıs Türklerinin haklarını yok sayan hiçbir plana hiçbir girişime hiçbir oldu bittiye izin vermemekte kararlıyız. Buradan bir kez daha tekrarlıyorum bizim kimsenin hakkında hukukunda özelikle de toprağında gözümüz yoktur. Biz sadece kendi haklarımızın müdafaası içindeyiz. Doğu Akdeniz’de barışı huzuru istikrarı egemen kılmanın yolu Türkiye’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin haklarına saygılı olmaktan tanımaktan, teslim etmekten geçiyor. Bunun dışındaki hiçbir zorbalığı ve komedi düzeyine varan oyunlara eyvallah etmeyeceğiz. Avrupa Birliği’nin bu konuda Yunanistan ve Rum kesiminin adeta esiri haline gelmiş olması en çok kendisine zarar veriyor. Ülkemizin bugüne kadar savunduğu tüm değerleri hiçe sayma pahasına uyguladığı çifte standart sebebiyle Avrupa Birliği’nin güvenilirliği zaten azalmıştı. Şayet hâlihazırdaki tartışmalarda Doğu Akdeniz’de adil bir tutum takılmaz ise bu durum artık Avrupa Birliği’nin sonunun geldiğinin resmen ilanı olacaktır. Türkiye olarak biz kendi işimize bakıyoruz öyle de devam edeceğiz Karadeniz’de ve Akdeniz’de hidrokarbon kaynakları aramayı sürdüreceğiz. Suriye’de, Libya’da, Azerbaycan’da hakkın ve haklının yanında durmayı sürdüreceğiz. Tüm mazlumlara ve mağdurlara el uzatmayı sürdüreceğiz.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.