DOLAR

35,4982$% 0.18

EURO

36,2687% -0.17

STERLİN

43,1786£% -0.19

GRAM ALTIN

3.039,95%-0,78

ONS

2.666,60%-0,88

BİST100

9.733,17%-1,79

BİTCOİN

3259786฿%-3.07283

a

Enerji Bakanlığı İlgili Kuruluşu TKİ NE YAPIYOR?

Enerji Bakanlığı İlgili Kuruluşu TKİ NE YAPIYOR?
0

BEĞENDİM

Kamu İktisadi Teşebbüsü(KİT) StatüsündekiTürkiye Kömür İşletmeleri(TKİ); son yıllarda Milli gelirimize katkı sağlamak yerine, Milli Gelirde payı olan vatandaşlarımızın haklarını yandaş firmalara aktarma konusunda oldukça becerikli işler yapmaktadır. Sayıştayın TKİ denetim raporlarında yer alan hususlar da bizi doğrulamaktadır.

Sayıştay raporlarında yer alan TKİ hakkındaki tesbitlerin bir kısmına birlikte bakalım.

2016 yılında TKİ  “ÜFE” Üzerinden işlem yapması gerekirken, AKSA firması lehine olan Piyasa Takas Fiyat(PTF) üzerinden işlem yapmıştır. Bu işlem sonucunda 2019 yılı sonu itibariyle kurum 87,6 Milyon TL. zarara uğratılmıştır.

KOLİN Firmasının, Açık işletme yapmasına karşın yeraltı işletmelerine ödenmesi gereken farktan yararlandırıldığı  ve 2019 yılı Ocak ayında üretime başlayan Şirketin kasasına hak edilmeyen 49.5 Milyon TL. Aktarılmıştır. Kurum 49.5  Milyon TL. zararauğratılmıştır.
Genel Müdür inisiyatifiyle değiştirilen hesaplama yöntemi ve yanlış tahakkuk nedeniyle AKSA ve KOLİN Şirketlerinin kasalarında kalan haksız kazancın büyüklüğü 156 milyon liraya ulaşmıştır. Bu tutarın sadece 40.5 Milyon TL’si geri alınabilmiştir.
2019 yılı sonu itibarıyla termik santral işleticisi ÇELİKLER HOLDİNG(1.030 Milyar TL), KONYA ŞEKER A.Ş. (301.3 Milyon TL.) iki şirketten toplamda 1,3 milyar TL. tutarına ulaşan TKİ’nin  kömür satış alacakları tahsil edilmediği gibi TKİ,alacağının Tahsili yönünde hukuki bir işlem yapmamıştır.TKİ,  1.3 Milyar TL. alacağı varken bankalardan faizle kredi kullanmak suretiyle hizmetini sürdürmeye çalışmaktadır. Bu işlemlerdeki kurum zararının ne kadar olduğu ise bilinmemektedir.
2018 Sayıştay Denetim Raporu’nda; TKİ’nin bir yılda ihalesiz verdiği dokuz işle ilgili önemli tespitler yer almıştır. Bu tesbitlerin birinde; EÜAŞ’a ait Mihalıcçık maden sahası, rödovans bedeli karşılığında TKİ’ye ihalesiz devredildi.

TKİ, bu sahayı rödovans bedeli karşılığında kendi iştiraki KİAŞ’a,

Sayıştay denetiminden muaf olan KİAŞ da bu işi ADULARYA isimli firmaya,

ADULARYA firması işi bir alt yükleniciye devretti.

TKİ tarafından ihalesiz yapılan bu usulsüz işlemin kamuya maliyeti 700 Milyon TL.

TKİ’nin faaliyet alanı dışında olmasına rağmen, kozmetik ürünlerin üretimi için yaklaşık 7 milyon TL. bedelödemiştir. TKİ tarafından yapılan bu işlemin  Kamuyamaliyeti 7 Milyon TL.

TKİ’nin envanterine göre kurumun toplam 392 adet taşınmaz  olduğu Sayıştay’ın ulaştığı emlak listesine göre ise TKİ üzerine kayıtlı toplam vasıflı 5 bin 167 adet taşınmaz bulunduğu belirlenmiştir.

Ayrıca; Sayıştayın tesbitlerine göre tapusu TKİ Genel Müdürlüğü’ne ait toplam 13 bin 720 adet taşınmazın bulunduğu, konu üzerinde sayıştay tarafından yapılan incelemede;

Kurumun kamulaştırma yoluyla sahip olduğu arazi, arsave tarla vasıflı taşınmazlarla ilgili yanlış kayıt tutulduğu,
Kurum bünyesindeki bazı binaların resmi kayıtlarda arsaolarak yer aldığı tespit edilmiştir.

TKİ Yöneticilerine ve onları Yönetenlere , Yandaş firmalara aktardığınız bu bedellerde tüyü bitmemiş vatandaşımızın hakkı olduğunu hatırlatmak ve sizlere DOĞRU PARTİ Enerji, Tabii Kaynaklar ve Madencilikten sorumlu Genel Başkan Yardımcısı olarak sormak istiyorum;

Kimin malını kime veriyorsunuz?

Siz kimi temsil ediyorsunuz?

Duyuni Umumiye artık içerde mi?

Bu işlemlerinizin tam adı VATANA İHANET değilmidir?

TKİ bünyesindeki taşınmazlar kayıtlarınızda neden eksik?

Sonuç: Vatanımıza ihanet edenleri dışarıda aramayın!  Çünkü onlar içimizde!

Selam ve Saygılarımla

Cezmi Orkun ​

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.