DOLAR

35,5009$% 0.21

EURO

36,3123% -0.07

STERLİN

43,2350£% -0.07

GRAM ALTIN

3.035,77%-0,93

ONS

2.661,48%-1,07

BİST100

9.733,17%-1,79

BİTCOİN

3261179฿%-3.12818

a

CEZMİ ORKUN YAZDI: KAZDAĞLARI REHABİLİTE EDİLSİN

CEZMİ ORKUN YAZDI: KAZDAĞLARI REHABİLİTE EDİLSİN
0

BEĞENDİM

Çanakkale Kirazlı Köyü Balaban mevkisinde metalik maden arama faaliyetleri sırasında yüz binlerce ağacın kesilmesine karşı Alamos Gold ve Doğu Biga Madencilik yetkilileri hakkında Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığı’na ,Köylüler suç duyurusunda bulunmuştur. Ayrıca;

Çevre ve doğa koruyucuları,  Kaz Dağları’ndaki yüz binlerce ağacın kesilmesi, Kaz Dağları Milli Parkı’nın Alamos Gold Şirketi’ne peşkeş çekilmesi ve Siyanür kullanarak, altın araması yapan bu şirket lehinde  davranıış sergileyen kurumlara karşı da yasal olarak mücadele etmekte olan  Bölge halkının  CİMER’e Bireysel başvuruları sonucu;

17.01.2021 tarih ve 2100283723 sayılı başvuru  26.02.2021 tarihinde Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü tarafından cevaplanmıştır. CİMER aracılığıyla yapmış olduğunuz başvurunuz incelenmiştir. Başvurunuzdaki alanlar ile ilgili olarak; 

1.Kurumumuz ile ilgili firma arasında yapılan bir protokol bulunmamaktadır.

  1. İzin İptalleri yapılmıştır.

3.Söz konusu alanda, iş makinesi bulunmamaktadır. Sadece konteyner bulunmaktadır. (6831 sayılı Orman Kanunu’nun 16. maddesinin Uygulama Yönetmeliğinin 17/4 Maddesi ‘izin iptal edilen tesis ve altyapı tesisleri bildirime gerek kalmaksızın bir yıl içerisinde izin sahibi tarafından sökülerek ormanlık alanın dışına çıkartılır’ hükmü dahilinde 13 Ekim 2021 tarihine kadar süreleri mevcuttur. 

4.İlgili alanda firmanın izinleri iptal edildiğinden saha idaremiz tasarrufuna geçmiş olup; bu alanda bütçe ve ödenekler dahilinde planlaması yapılmaktadır. 

Açıklaması yapılmıştır. Bu açıklama çerçevesinde, Cevap bekleyen sorular;

  1. Bu saha bir başka yandaş şirkete verilecek mi? (Bölge halkının bu doğrultuda kuşku verici duyumları olduğu basında yer almıştır.)
  2. Sendikaların, “Talan edilen 360 hektarlık alanın rehabilite edilmesi” hakkındaki müracaatlarına Orman Bölge Müdürlüğü neden cevap vermemektedir?
  3. Cevabi yazıda  ‘Bütçe ve ödenekler dahilinde alanın rehabilitasyonu yapılacaktır’ denmektedir. Oysa; Orman Kanunu’nun 16. Maddesi’nin uygulama yönetmeliğine göre izni iptal edilen şirketin bu alanı kend mali kaynaklarını kullanarak  rehabilite etme zorunluluğu bulunmaktadır. Kamu kaynakları asla kullanılmamalıdır. 

Şirket’e izin verilmesi esnasında rehabiliteye esas miktarda bir teminat alındı mı? Rehabilite çalışmalarından imtina etmesi halinde şirket aleyhine dava açılacak mı? İhmale sebep olan yöneticiler sorumlu tutulacak mı?

  1. Rehabilite çalışmaları bölgenin ekosistemine uyumlu olacak mı? 

Denetleyicisi kim/kimler olacak ?

  1. İzni iptal edilen şirket hangi amaçla sahayı terk etmiyor? 
  2. Rehabilite çalışmalarına ne zaman başlayacak?

Tüm bu sorular; bölge halkının, çevre ve doğa koruyucularının “Ülkemiz Yeşil Kalsın” anlayışı doğrultusunda, Kamu kaynakları kullanılmadan sorumlu şirket tarafından rehabilite edilecek şekilde cevap bulmalıdır.

Selam ve Saygılarımla

Cezmi Orkun

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.