DOLAR

35,5594$% 0.16

EURO

36,5618% -0.36

STERLİN

43,2938£% -0.53

GRAM ALTIN

3.080,73%-0,39

ONS

2.700,74%-0,53

BİST100

9.977,94%1,13

BİTCOİN

3715912฿%1.2392

a

Bu partilerin derdi iktidar olabilmek mi?

Bu partilerin derdi iktidar olabilmek mi?
0

BEĞENDİM

İktidar, yönetme gücünü elinde bulunduran kişi veya kişilerdir. Krallıkla yönetilen bir ülkede iktidar kraldayken demokrasi ile yönetilen bir ülkede iktidar, seçimle iş başına gelen seçilmişlerdir. Yöneten ve yöneticilerin olduğu bir toplumda var olan kısıtlı kaynakları yönetenlere tek başına dağıtma imkanını elinde bulunduran kişi veya kişiler anlamına da gelebilmektedir.

Siyasal değişim: Türkiye’de siyasal değişime etki eden birçok durum vardır. 24 Ocak kararları, 12 Eylül rejimi, 1982 Anayasası gibi, bunun yanında gelişmelere bağlı etkiler de oluşmuştur. Bunun en büyük etkilerinden biri de küreselleşme kavramıdır. Son yıllarda hem yerel hem de uluslararası medyada Türkiye’nin eksen kayması yaşadığını, yüzünü Avrupa’dan Ortadoğu’ya döndüğünü, Rusya ve Çin bloğu gibi konularda siyasal bir değişime uluslararası boyutta yaşandığı da tartışılmıştır. Ülke içine bakacak olursak uzun yıllardır iktidarda olan Ak Parti hükümeti içinden çeşitli partiler meydana gelmiştir. 20 yıla yakın süredir yol arkadaşlığı yapmış bakanlıklar hatta başkanlıklardan oluşan bu partiler söylemlerinde hep bu siyasal değişimlerden bahsetmişlerdir.

Siyasal değişimi bu dönemde dile getirenler görevde olduğu süre zarfında bu değişimleri neden konuşmadılar? Asıl çelişki tam da burada ortaya çıkıyor. Çözüm süreci, Suriye sorunu, Rusya krizi vb. durumlar yaşanırken konuşulmayan konular neden bugün gündeme getiriliyor? Siyasette her zaman çok konuşulan birkaç kavram vardır. Patronaj, personalizm, popülizm gibi. Eğer bir noktada sorun yaşanıyor ve bu kavramları kaybediyorsanız hiç dile getirmediğiniz siyasal değişimi konuşmaya başlıyorsunuz. Her iki partinin de yeni anayasa ve başkanlık sistemine karşı bir durum sergilemesi, MHP ile yapılan ittifaktan rahatsız olunması, Ahmet Davutoğlu, Abdullah Gül ve Ali Babacan gibi isimleri yeni bir partiye yöneltmiştir. Abdullah Gül’ün desteklediği Ali Babacan Deva Partisi’ni, yurtdışı bağlantılı kaynaklarla finanse edilen Ahmet Davutoğlu ise Gelecek Partisi’ni kurmuştur.

Peki bu partilerin derdi iktidar olabilmek mi yoksa siyasal değişimi kontrol altına alabilmek mi? Şahsi görüşüm her ikisi de değil. Her iki genel başkan da iktidar olamayacaklarını iyi biliyor olmalı. Asıl dertleri pazarlık yapabilmek ve kendileri lehine patronaj sağlamak. Yeni anayasa ve başkanlık sistemi sonrası değişen seçim sistemi %50 + 1’i gerektiriyor. Yani bir oyun bile çok önemli olduğu bir sistem olarak karşımıza çıkıyor. Bu nedenle son yıllarda iktidarı elinde bulundurabilmek adına Cumhur ve Millet olmak üzer iki ittifak kuruldu. Kurulan bu iki ittifak oy alabileceği seçmen kitlesini gördüğüm kadarıyla sağ seçmenden oluşturmak gayretindedir. Davutoğlu eski Refah tabanı akademik kadrolara hitap ederken Babacan daha ekonomi odaklı ve bu söylemleriyle siyasi arenada tutunmaya çalışıyor. Daha önce MHP’de yaşanılan “İyi Parti” durumu MHP oylarında eksilmeye yol açmıştır. Bu iki partinin de oylarını yüksek oranda Ak Parti ve sağ seçmenden alacağı oldukça açıktır.

Son seçimlerde %1’in bile çok önemli olduğunu bildiğimiz için şahsi kanaatim iktidar hedefinden çok uzak olan Deva Partisi, Gelecek Partisi hatta İyi Parti bir dahaki seçimde alacakları oylar ve siyasi söylemlerle siyasi iktidara etki edecek bir hal almaktadır. Tabii mevcut ittifakın da (MHP-AKP) bu oluşumlara karşı iktidarı ellerinde tutabilmesi için siyasi hamlelerde bulunacaklarını da iyi biliyoruz. Siyasette her zaman yaşanılabilecek değişim ve yeniliklere hazır olunması gerektiğini düşünüyorum.

Oğuzhan Kaptan

Oğuzhan Kaptan Kimdir?

30 Mart 1994’te Kadıköy de doğdum.1999’da Aile işleri dolayısıyla Memleketim Rize’ye temelli dönüş yaptım.İlkokul ve liseyi Rize Kalkandere’de okudum.2013 yılında Siyaset bilimi ve kamu yönetimi bölümünü okumak üzere Kırklareli’ne yerleştim.Burada üniversite başkanlığı,çeşitli siyasi görevler,STK ve vakıflarda yöneticilik yaptım çeşitli sosyal sorumluluk projelerinde yer aldım.

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.