DOLAR

34,2321$% -0.07

EURO

37,3341% -0.23

STERLİN

44,8236£% 0.06

GRAM ALTIN

2.932,56%0,53

ONS

2.664,43%0,60

BİST100

8.860,30%1,85

BİTCOİN

2286400฿%1.28657

a

Balkanlarda Osmanlı Hâkimiyeti: 1448 2. Kosova Savaşı

2.Kosova savaşı 17 Ekim 1448 ile 20 Ekim 1448 tarihleri arasında gerçekleşmiş 3 günlük bir meydan savaşıdır. Savaşta Osmanlı ordusunun komutanı Sultan 2. Murat’tır. Müttefik ordularının lideri ise Macar kumandan Janos Hunyadi'dir. Savaş Kosova Ovasında gerçekleşmiştir. Osmanlı devleti savaşa tek başına katılırken müttefik ordularında Macar Krallığı, Polonya Krallığı, Boğdan Prensliği ve Eflak Prensliği yer almaktaydı. 2. Kosova savaşının nedenlerinden biri Haçlıların Varna savaşında ağır bir yenilgiye uğramasıydı. Macaristan ve Lehistan ordularının önemli bir kısmı Türkler tarafından yok edildi.

Balkanlarda Osmanlı Hâkimiyeti: 1448 2. Kosova Savaşı
0

BEĞENDİM

2. Kosova Savaşının Nedenleri

2.Kosova savaşı 17 Ekim 1448 ile 20 Ekim 1448 tarihleri arasında gerçekleşmiş 3 günlük bir meydan savaşıdır. Savaşta Osmanlı ordusunun komutanı Sultan 2. Murat’tır. Müttefik ordularının lideri ise Macar kumandan Janos Hunyadi’dir. Savaş Kosova Ovasında gerçekleşmiştir. Osmanlı devleti savaşa tek başına katılırken müttefik ordularında Macar Krallığı, Polonya Krallığı, Boğdan Prensliği ve Eflak Prensliği yer almaktaydı. 2. Kosova savaşının nedenlerinden biri Haçlıların Varna savaşında ağır bir yenilgiye uğramasıydı. Macaristan ve Lehistan ordularının önemli bir kısmı Türkler tarafından yok edildi. Arnavutluk, Mora ve Eflak’ta isyan çıkması Avrupalılara Osmanlıları Balkanlardan atma isteğini aşıladı. Sultan 2. Murat yanına oğlu Şehzade Mehmet’i de alarak önce Mora’daki, sonrada Arnavutluk’taki isyanları bastırdı. İsyanları bastıran Padişah kendisine karşı bir Haçlı ordusu toplandığını öğrendi ve Sofya’ya dönerek mevcut orduları birleştirdi. Toplanan 60.000 kişilik ordu Kosova’ya doğru yürümeye başladı. Hunyadi Janos ise yeni Eflak Prensi Vladislav ile beraber 70.000 kişilik bir orduyla birlikte Peşte’den harekete geçti. Haçlı ordularının amacı önce Sırbistan’ı işgal etmek ve sonra Belgrad-Kosova üzerinden ilerleyerek Osmanlı ordusunu Arnavutluk’ta yok etmekti. Haçlılar bu planın gerçekleşmemesi halinde Kosova Ovasında savaş düzeni alarak Türkleri meydan savaşına zorlamayı planladılar.

2. Kosova Savaşı Nasıl Gerçekleşti?

17 Ekim sabahında ordular karşı karşıya geldiği zaman hafif çarpışmalar başladı. Öğleden sonra Hunyadi Janos 3 koldan genel taarruza geçti. Fakat bu taarruzdan istedikleri sonucu alamadılar. Türk ordusunu Haçlılara karşı zorlayan en büyük unsur Haçlıların Envanterinde zırhlı birlikler olmasıydı. Hunyadi Janos 17 Ekim akşamında bir gece baskını planladı fakat bu saldırı geri püskürtüldü. Haçlılar savaşın 2. gününde kanatlardan saldırıya geçtiler. Sultan 2. Murat bunun üzerine merkezde yer alan Azap ve Yeniçeri askerlerini sabit tutarak, kanatlardaki askerlerine geri çekilme emri verdi. Bu sahte geri çekilme tuzağına düşen Hunyadi Janos Osmanlıların kaçtığını düşündü ve bütün birlikleriyle onların peşine düştü. Janos’un tuzağa düştüğünü gören 2. Murat merkezdeki askerlerine de geri çekilme emri verdi. Ordular geri çekildikten sonra sağ ve sol kanatta yer alan Anadolu ve Rumeli Beylerbeyliği askerleri ani ve hızlı bir saldırıyla tekrardan hücuma geçti ve Haçlı ordusunu çember altına almayı başardı. Bunun üzerine Hunyadi Janos savaşı kaybedeceğini anladı ve savaş alanını terk etti. 19 Ekim sabahında Haçlı ordugâhında kurulan barikatlar Türkler tarafından aşıldı ve askerlerin büyük bölümü esir alındı. Bu sayede 2,5 gün süren savaşın galibi Osmanlı devleti oldu. 2. Kosova savaşı Osmanlı’nın kuruluş dönemindeki en uzun süren ve en çok kan dökülen savaşlardan biri olarak tarihe geçmiştir. Osmanlı ordusu savaşta 4000 asker kaybederken Haçlı ordusu 6000 ile 17.000 arasında asker kaybetti.

2. Kosova Savaşının Sonuçları

2.Kosova savaşı, Hristiyan Avrupa devletlerinin Osmanlı’ya karşı düzenlediği 6. Haçlı seferidir. Bu savaşın kaybedilmesi Avrupalıların Balkanlarda Osmanlı hâkimiyetini kabul etmesini sağladı. Bu nedenle Avrupalılar 2. Viyana Kuşatmasının gerçekleştiği tarih olan 1683 yılına kadar Osmanlı’ya karşı savunmaya geçmişlerdir. Osmanlı Devleti bu savaş ile Tuna nehri kıyısına kadar olan bölgenin güvenliğini sağlamış oldu. Kosova’dan zaferle dönülmesinin ardından Osmanlılar Arnavutluk’ta bağımsızlığını ilan eden İskender Bey’in üzerine yürüme fırsatı buldular.

 

YORUMLAR

s

En az 10 karakter gerekli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.